Добредојдовте на оваа веб-страница!
  • неји

Општи барања за електрично заклучување

Општи барања за електрично заклучување


Преклопувањата и DCS прекинувачите не можат да се користат за изолирање на електрична енергија.Прекинувачите што се користат за придвижување на контролните кола/релеи на моторот (на пр. копчиња за вклучување/исклучување на пумпата) не смеат да се користат за изолирање на електричната енергија.Исклучок од ова правило е кога електричарот треба да ја запре пумпата на заклученото копче за вклучување/исклучување пред да го исклучи електричниот прекинувач во просторијата MCC.

Доколку е потребно електрично заклучување, главниот овластен вработен мора да го изврши следново: побарајте квалификуван електричар да го исклучи соодветниот прекинувач (или прекинувач).Квалификуван електричар го извлекува.Електричарот не смее да го извади осигурувачот ако работникот од областа не е на лице место за да ја потврди соодветната точка за исклучување и да потврди дека опремата е исклучена.

Отстранетиот осигурувач мора да се стави во пакетот осигурувачи, да се завитка околу бравата и да се заклучи на рачката на прекинувачот за исклучување.Колективната брава иОзнака за заклучувањесе заклучени на рачката на прекинувачот за исклучување.Отстранете ја бравата на прекинувачот за стартување на уредот, обидете се да го вклучите уредот со вклучување на прекинувачот и заклучете го прекинувачот.

Ако електричарот треба да изврши други задачи освен само да извади осигурувач, тој треба да ги исполни следниве барања:

Опрема над 480 волти: Личните брави мора да се прикачат на електричните исклучувачи кога електричари работат на опрема.

Отстранете ги и инсталирајте ги жиците на кој било напон: Личните брави мора да се прикачат на електричните уреди за исклучување кога електричари работат на опрема.

За која било од горенаведените операции, вработениот е првенствено овластен да ја користи бравата блок иОзнака за заклучувањена уредот за исклучување.

Електричарите прикачуваат специјалниОзнаки за заклучувањеда ги исклучите уредите за да опишете каква било работа освен извлекување осигурувач.Ознаката останува на исклучениот уред додека не биде подготвен повторно да се користи и може да се отстрани само од самиот електричар.Откако ќе заврши електричната работа, електричарот може да ја отстрани бравата од уредот за исклучување.Забелешка: Сите специјални поракиОзнаки за заклучувањеможе да се отстрани само откако ќе се завршат сите работи.

Dingtalk_20220319112551


Време на објавување: Мар-19-2022 година