Добредојдовте на оваа веб-страница!
  • неји

За Safety Lockout/Tagout

За Safety Lockout/Tagout
БезбедностЛокаут и Тагоутпроцедурите се наменети да спречат несреќи при работа при одржување или сервисирање на тешки машини.

"Заклучи"опишува постапка во која прекинувачите за напојување, вентилите, лостовите итн. се блокирани од работа.За време на овој процес, специјални пластични капачиња, кутии или кабли ( уреди за заклучување) се користат за покривање на прекинувачот или вентилот и се прицврстени со катанец.
„Тагоут“се однесува на практиката на прикачување на знак ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ или ОПАСНОСТ или дури и индивидуална белешка на прекинувачот за енергија како оние опишани погоре.
Во многу случаи, двете дејства се комбинираат така што работникот повеќе не може да ја реактивира машината и во исто време е информиран за процесот за преземање понатамошни дејства (на пр. повикување на одговорниот колега или започнување на следниот сервисен чекор).

Безбедносно заклучување и тагоут е особено важно кога работите со тешки машини кои можат да нанесат сериозна штета или во други ситуации кои се опасни за работниците.Секоја година многу луѓе ги губат своите животи или се сериозно повредени за време на одржување или сервисирање на тешки машини.Ова лесно може да се избегне со следење на правилата за процедурите за Safety Lockout и Tagout.

5


Време на објавување: Сеп-03-2022 година